Arttu Suuntala

Etunimet: 
Uuno Artturi
Muut nimet: 
Uuno Artturi Flinkhammar (entinen nimi)
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
18.02.1920
Syntymäpaikka: 
Luumäki
Kuolinaika: 
10.12.1999
Kuolinpaikka: 
Turku

Biografia

Laulaja, muusikko, näyttelijä

Arttu Suuntala näytteli valkokankaalla nelisenkymmentä sivuosaa, jotka olivat usein muusikoiden, konstaapelien ja konnien tehtäviä. Rintamien viihdytyskiertueilla uransa aloittanut taiteilija toimi muusikkona, laulajana sekä radio-ohjelmien toimittajana ja juontajana.

Luumäellä 1920 syntynyt Uuno Artturi "Arttu" Suuntala harkitsi oopperalaulajan uraa, mutta talvisotaan lähtö hautasi nämä unelmat. Jatkosodan aikana hän kuului rintaman viihdytyskiertueiden kevyen musiikin taiteilijajoukkoon. Koko uransa huippukohdaksi Suuntala nimesi 1942 rintamalle radioidun toivekonsertin: "Sotamies de Godzinsky johti upeaa 35-miehistä Leijonaorkesteria, kun lauloin Kaunis on luoksesi kaipuu. Sen veroista säestysorkesteria minulla ei enää koskaan ollut." Hän levytti monien suomalaisten muusikoiden kappaleita ja lauloi Pauli Granfeltin yhtyeen solistina muutaman LP-levyn.

Arttu Suuntala esiintyi revyyteatteri Punaisessa Myllyssä, lukuisissa kauppojen asiakastilaisuuksissa, harjannostajaisissa ja amerikansuomalaisten pariin tehdyillä kiertueilla. Hän toimitti ja juonsi suosittuja radio-ohjelmia Veitikka silmäkulmassa ja Kesämökin gramofoni, joissa kuultiin enimmäkseen 1930- ja 1940-lukujen musiikkia. Arttu Suuntala sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1985. Hänelle myönnettiin viihdytysansioistaan 1988 Puolustusvoimien hopeinen ansiomitali.

Arttu Suuntala näytteli valkokankaalla nelisenkymmentä sivuosaa, jotka olivat usein muusikoiden, konstaapelien ja konnien tehtäviä. Hänen huomattavimpia filmiroolejaan olivat talousupseeri ja luutnantti Lennart Touhu sotilasfarssissa Majuri maantiellä (1954), Brynolf "Tumma" Varttinen elokuvassa Kaksi vanhaa tukkijätkää (1954), pienviljelijä Mikko Nieminen eli "Tina-Mikko" rikostarinassa Kolmas laukaus (1959) ja Tulipunaisen kyyhkysen (1961) etsivä Maurila. Hän esiintyi useissa Puupää-elokuvissa ja Aarne Tarkaksen ohjaamissa farsseissa. Hän näytteli muutamissa televisiotuotannoissa kuten tv-elokuvassa Luoti sydämessä (1964) naapurin isäntää. Arttu Suuntala menehtyi 79-vuotiaana 1999.

Sisko Rytkönen
13.4.2014

Kirjallisuutta ja lähteitä

"Viihdetaiteilija Arttu Suuntala. Viihteen vitsikäs veteraani esiintyi viimeiseen asti". Helsingin Sanomat 12.12.1999.

http://www.imdb.com/name/nm0840434/?ref_=fn_al_nm_1/Linkki tarkastettu 9.4.2014.