Dokumenttielokuvan historia saa jatkoa

Jari Sedergrenin ja Ilkka Kippolan uusi teos kartoittaa elokuvallista dokumenttikulttuuria viidellä eri vuosikymmenellä.

Dokumentin utopiat. Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 19441989 on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustannusyhteistyönä syntynyt läpileikkaus elokuvallisen dokumenttikulttuurimme viidestä vuosikymmenestä. Muhkea teos ilmestyy 7.10., minkä jälkeen sen voi ostaa esim. SKS:n nettikaupasta

Sodan jälkeen propagandasta vapautuneet kamerat loivat kuviksi ulkopoliittisen rinnakkaiselon ja sisäpolitiikan kuohut, jälleenrakennuksen ponnistukset ja sotakorvaukset. 1950-luvulla filmille kiinnittyivät kasvun ja hyvinvoinnin modernit utopiat. Perinteinen lyhytelokuva kuoli 1960-luvulla, ja tyhjiön täyttivät mm. television radikalisoituva ruutu ja kansainvälistyvä dokumenttikulttuuri. 1970-luvulla ammattimaisen dokumenttielokuvauksen käyttövoimaksi valjastettiin elokuvatuki, valtionpalkinnot ja festivaalijulkisuus. 1980-luvun dokumenttielokuvan ohjelmiin kuuluivat kokemuksen, muistin ja historiallisen ajan elementit. Dokumentin utopiat on suomalaisen dokumenttielokuvan perushistoria, joka sopii myös oppikirjaksi. 

Elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola työskentelevät tutkijoina Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. He ovat aiemmin julkaisseet teoksen Dokumentin ytimessä Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 19041944 (SKS 2009).